Zupa azjatycka z kurczakiem
Składniki:
300 g filetu kurczaka50 g makaronu vermicelli* (suchego)
1 marchewka
1 mały por
2 łyżeczki startego czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju roślinnego
1,5 litra bulionu drobiowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki słodkiego sosu chili
125 ml mleka kokosowego
starta skórka z limonki i sok z 1/2 limonki
1/2 papryczki chili
2 łyżki szczypiorku
świeża kolendra
- Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek pokroić w małą kostkę, wymieszać ze szczyptą soli, odłożyć.
- Makaron wrzucić na wrzątek, od razu odstawić z ognia, po 4 minutach odcedzić, przelać bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub specjalną obieraczką na zapałki.
- Białe i jasnozieloną część pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, pokroić na cienkie półplasterki.
- Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i włożyć marchewkę oraz pora. Mieszając smażyć przez ok. 3 - 4 minuty.
- Warzywa przesunąć na brzeg garnka, w wolne miejsce wlać 1 łyżkę oleju i dodać czosnek oraz imbir, chwilę podsmażyć mieszając.
- Połączyć z warzywami i chwilę podsmażać mieszając.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać w międzyczasie sos rybny oraz słodki sos chili.
- W gotujący się bulion włożyć kurczaka, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Dodać ugotowany makaron, mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki a także pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i szczypiorek.
- Odstawić z ognia, podawać ze świeżą kolendrą.