Owsiane muffiny z bananem
Składniki:
1 szklanka (110 g) płatków owsianych1 banan
1 jajko
1/2 szklanki (125 ml) mleka (dowolne: krowie, roślinne)
1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
olej kokosowy lub masło do posmarowania foremek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Wszystkie składniki oprócz dropsów czekoladowych zmiksować w blenderze stojącym lub blenderem ręcznym.
- Nałożyć do 2 foremek żaroodpornych posmarowanych olejem (foremki mają mieć min. 200 ml pojemności, jeśli mamy mniejsze należy użyć więcej). Posypać kawałeczkami czekolady i piec przez ok. 25 minut.